Este extrem de convenabil datorita instalarii permanente subteran. Nu mai este nevoie sa strangeti si sa mutati furtunurile sau aspersoarele (de suprafata) prin gradina in functie de zona pe care trebuie sa o udati.
Nu este nevoie nici sa mai demontati sistemul de irigare pe perioada rece de iarna pentru ca un astfel de sistem e protejat de inghet prin montarea valvelor automate de drenaj.
Componentele de baza ale unui astfel de sistem sunt: aspersoarele telescopice, hidrantii, conductele, conectorii, elementele de automatizare (programator udare, etc).
Aspersoarele telescopice, instalate subteran, se ridica deasupra solului, uda exact unde este necesar si dispar din nou in gazon de indata ce si-au terminat treaba.
Conexiunea la robinet se realizeaza prin hidrant.
Piesele pentru conectare sunt disponibile cu filet de diverse dimensiuni (de ex. ¾; 1;etc) pentru conectarea sistemului Dvs de irigare direct la sursa de apa menajera.
Mai multe linii / canale de irigare pot fi conectate folosind o ramificatie 2 cai sau un distribuitor 4 cai. Ca o alternativa la distribuitor, liniile individuale pot fi operate manual prin valve de reglare si de inchidere.
Tehnica de conectare a componentelor prin intermediul conductelor trebuie sa fie simpla si rapida, iar conexiunile – conectorii – sa asigure etansare perfecta.
Pentru planificarea unui sistem de irigare este esential sa aveti la dispozitie urmatoarele informatii:
In principiu presiunea optima de operare este de 2 – 4 bar. Daca la locatia pe care doriti sa o udati nu aveti presiunea minima de operare – cca 2 bar – nici o componenta a sistemului de irigare nu va functiona la parametrii mentionati in cartea tehnica.
Componentele unui astfel de sistem sunt:
Este modul ideal de udare picatura cu picatura a plantelor ornamentale, a gardului viu, bordurilor, a straturilor de legume, flori, serelor, si a plantelor de apartament, balcon sau terasa. Solul este udat usor si uniform, prevenind irosirea sau evaporarea apei pretioase.
Se asigura fiecarei plante exact cantitatea de apa de care are nevoie prin intermediul picuratoarelor (finale sau intermediare) si micro-aspersoarelor (mini-aspersoarelor circulare sau oscilante) pentru arii restranse. Sistemul poate fi controlat automat prin intermediul programatoarelor de udat.
Pentru udarea straturilor de plante cu nevoi diferite de apa trebuie sa alegem picuratoare reglabile. Pentru distribuirea uniforma a apei independent de presiunea apei din retea alegem picuratoare cu egalizarea presiunii.
Care sunt atuurile unor picuratoare de calitate?