+40 760 773 577 Luni- Vineri 08:00 - 19:00 Aleea Stadionului 3, Slobozia, Ialomita

Sisteme de irigatii pentru gradini si spatii verzi

irigare gradina
sistem de irigare

Sisteme de irigatii pentru gradini si spatii verzi
O abordare eficienta a conservarii apei si mentinerii unui mediu sanatos

Introducere: Sistemele de irigații sunt o soluție modernă și eficientă pentru a asigura necesarul de apă al grădinilor și spațiilor verzi, contribuind la menținerea unui mediu sănătos și la conservarea resurselor de apă. Aceste sisteme automate sunt proiectate pentru a furniza cantitatea adecvată de apă la momentul potrivit, în funcție de nevoile plantelor și condițiile meteorologice locale. În acest articol, vom explora avantajele și tipurile de sisteme de irigatii disponibile, precum și pașii de instalare și întreținere a acestora.

Avantajele sistemelor de irigații:

 1. Economisirea apei: Sistemele de irigatii moderne sunt concepute pentru a utiliza apa în mod eficient, evitând risipa prin livrarea precisă a apei în zona rădăcinilor plantelor. Acest lucru reduce consumul de apă semnificativ în comparație cu metodele tradiționale de udare, cum ar fi furtunul sau găleata.

 2. Confort și comoditate: Cu ajutorul unui sistem de irigații automate, nu mai este nevoie să petreci timp prețios udând manual grădina sau spațiul verde. Sistemul se va ocupa de tot procesul, eliberându-te pentru alte activități importante.

 3. Creșterea sănătății plantelor: Livrarea precisă a apei la nivelul rădăcinilor plantelor ajută la dezvoltarea unui sistem radicular mai sănătos și la promovarea creșterii și înfloririi plantelor. De asemenea, se reduc riscurile de supradosare sau subdozare a apei, ceea ce poate duce la probleme de sănătate ale plantelor.

 4. Flexibilitate în programare: Sistemele de irigatii pot fi programate pentru a se activa la orele optime ale zilei, când evaporarea este mai mică și absorbția apei de către plante este maximă. Aceasta asigură o utilizare eficientă a apei și contribuie la economisirea energiei.

Tipuri de sisteme de irigații:

 1. Sisteme de irigatii prin aspersie: Aceste sisteme utilizează duze sau sprinklere pentru a pulveriza apa în aer sub formă de picături fine sau stropi. Acestea sunt potrivite pentru grădini de dimensiuni medii sau mari și sunt eficiente în udarea uniformă a suprafețelor mari.

 2. Sisteme de irigatii prin picurare: Aceste sisteme livrează apa direct la nivelul rădăcinilor plantelor prin intermediul unor tuburi cu orificii sau picurătoare. Ele sunt ideale pentru grădini mici, spații verzi sau

  plante sensibile, deoarece asigură o utilizare precisă a apei și previn umidificarea excesivă a solului.

  1. Sisteme de irigatii subterane: Acest tip de sistem implică instalarea tuburilor de irigare sub suprafața solului. Apa este livrată direct în rădăcinile plantelor prin intermediul unor guri de scurgere. Sistemele de irigatii subterane sunt invizibile și asigură o udare uniformă și eficientă.

  2. Sisteme de irigatii prin gouttere: Aceste sisteme utilizează tuburi mici, flexibile și perforate, numite gouttere, care sunt plasate în jurul plantelor. Apa este livrată în mod lent și constant prin intermediul goutterelor, asigurând o udare eficientă și reducând pierderea de apă prin evaporare.

  Instalare și întreținere: Pentru a instala un sistem de irigații pentru grădini și spații verzi, este recomandat să urmați următorii pași:

  1. Proiectarea sistemului: Evaluați nevoile de apă ale plantelor și determinați tipul de sistem de irigatii cel mai potrivit. Luați în considerare caracteristicile terenului, precum pantele și obstacolele, pentru a plasa corespunzător duzele sau tuburile de irigatii.

  2. Instalarea conductelor principale: Alegeți un traseu pentru conducta principală și asigurați-vă că aceasta este suficient de adâncă pentru a preveni deteriorarea accidentală. Conectați robinete și filtre pentru a asigura o calitate bună a apei.

  3. Instalarea ramificațiilor și duzelor: Plasați tuburile ramificate din conducta principală către zonele respective și montați duzele sau sprinklerele în punctele strategice pentru o acoperire uniformă.

  4. Instalarea unui controler: Un controler automat va permite programarea și controlul sistemului de irigatii. Setează orele și durata de irigare în funcție de nevoile plantelor și condițiile climatice locale.

  5. Testarea și reglarea sistemului: Verificați fiecare componentă a sistemului pentru a vă asigura că apa este distribuită corect și că nu există scurgeri sau probleme de presiune. Reglați duzele sau sprinklerele pentru a obține o acoperire uniformă.

  În ceea ce privește întreținerea sistemului de irigatii, este recomandat să efectuați următoarele activități:

  1. Verificarea periodică a funcționării: Monitorizați sistemul pentru a detecta eventuale scurgeri, duze sau sprinklere defecte și asigurați-vă că controlerul funcționează corespunzător.

  2. Curățarea filtrelor: Curățați regulat filtrele pentru a preveni acumularea de sedimente sau resturi care pot afecta fluxul de

   apă și performanța sistemului.

   3. Verificarea uniformității irigării: Monitorizați distribuția apei pentru a vă asigura că toate plantele sunt udare uniform și că nu există zone uscate sau supraudate.

   4. Ajustarea programelor de udare: Luați în considerare schimbările sezoniere și climatice și ajustați programul de udare în consecință. Evitați irigarea în timpul ploilor sau în condiții de umiditate ridicată pentru a evita risipa de apă.

   5. Verificarea sistemului înainte de iarnă: Înainte de venirea iernii, asigurați-vă că sistemul este golit complet de apă pentru a preveni deteriorarea prin îngheț.

   Concluzie:
   Sistemele de irigații reprezintă o soluție eficientă și convenabilă pentru udarea grădinilor și spațiilor verzi. Acestea oferă o distribuție precisă a apei, economisind resursele de apă și contribuind la menținerea unui mediu sănătos pentru plante. Cu o instalare corectă și întreținere regulată, aceste sisteme pot asigura o udare optimă și rezultate excelente în dezvoltarea plantelor. Investiția într-un sistem de irigații este un pas important către un spațiu verde frumos și durabil.